top of page

TuinZinnig

Natuurrijke

tuinen

Blauwe hemel en herfstkou in de lucht. In het bos word ik omringd door vogelgeluiden en kleur, op enkele plekken ligt al een tapijt van afgevallen blad. Aan sommige bramen zitten nog vruchtjes en de hulst zit vol bessen. Ook de rozerood met oranje vruchten van de wilde kardinaalsmuts vallen op. Er schiet af en toe een eekhoorn weg die druk doende is zijn wintervoorraad bijeen te rapen. Gelukkig zie ik ook weer wat meer merels rondscharrelen op zoek naar regenwormen. Ik heb ergens gelezen dat merels regenwormen via hun gehoor vinden Dat verklaart waarom ze regelmatig hun kop schuin houden als ze door de strooisellaag , of op je grasveld, rondhuppen.

Ook in mijn tuin is nog genoeg te beleven. Bottels van de klimroos piepen boven de schutting uit, in de border staan uitgebloeide planten met zaaddozen naast bloeiende siergrassen, sedums en herfstasters. Aan de prachtkaars, geranium Rozanne en oost-indische kers zitten nog enkele bloemen die voor kleine toefjes kleur zorgen. Verderop in de straat staat een dahlia uitbundig en nogal parmantig te bloeien. Jaloers loop ik erlangs en ik beloof mijzelf ter plekke dat ik aankomend jaar niet zal vergeten zelf dahlia’s te planten.


Wat kun je zelf doen

Vertroetel de natuurlijke vijanden van deze harige rups. Hoe meer van deze vijanden, hoe beter. Dit is een duurzame en structurele manier om de natuurlijke balans weer, enigszins, te herstellen.

Om welke dieren gaat het?

Koekoek, boomklever, kauw, kool-en pimpelmezen eten de rupsen. Vleermuizen eten de vlinders. Parasiterende insecten zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen, vleesetende wantsen, loopkevers en bepaalde sluipwespen, sluipvliegen en gaasvliegen.

Hoe?

Vergroen je tuin met gevarieerde beplanting. Hoog, laag, groenblijvend, bladverliezend met her en der stekels en doorns. Zorg voor kleur en geur vanaf de vroege lente tot en met de eerste vorst door bloeiende vaste planten, struiken en/of bomen (liefst met bessen/vruchten) te planten. Zet klimplanten tegen gevels en schuttingen en maak waar mogelijk, natuurlijke afscheidingen in de vorm van hagen. Gebruik ook inheemse soorten. Zorg voor water door een waterschaal of vijver. Zo creëer je voedsel en leef-, schuil- en nestplekken. Als extraatje kun je ook nestkasten voor vogels, insectenhotels en vleermuiskasten ophangen. Ruim je tuin niet op in de winter: laat uitgebloeide planten staan en afgestorven blad liggen. De zaden zijn voedsel en in het bladerdek (over)leven allerlei insecten (die ook weer voer zijn voor vogels). De plantenresten beschermen de bodem tegen uitdroging en kou en verworden tot humus.

De eikenprocessierups heeft het reuze naar zijn zin in Nederland en zal niet meer verdwijnen. Als alle tuineigenaren de biodiversiteit in hun tuin vergroten zal dat flink bijdragen aan het in toom houden van de komende populaties van de eikenprocessierups.

Bron: Nature Today, HEEM

Nest met restanten





Fantastisch motto, niet door mijzelf bedacht maar door Stichting Steenbreek.

Dit jaar heeft gemeente De Bilt zich bij dit landelijke platform aangesloten om wateroverlast en hittestress in onze gemeente te verminderen en de biodiversiteit te vergroten.

De gemeente, IVN De Bilt en Groei & Bloei De Bilt hebben de handen ineen geslagen en gaan bewoners enthousiasmeren om hun tuin te vergroenenen om zo bij te dragen aan een klimaatbestendige, gezonde en groene leefomgeving.

Omdat vorig jaar uit onderzoek is gebleken dat het in het dorp De Bilt 5 graden warmer was dan in de omliggende omgeving beginnen we hier: "Samen meer groen in het dorp De Bilt" Het kernteam dat bestaat uit twee Groei&Bloeiers en twee IVNers (waaronder ikzelf) heeft de eerste contacten al gelegd en begint in de wijk Weltevreden met het onttegelen. Hoewel onze voorlichtingsavond voor Weltevreden op 12 juni gepland staat hebben zich op voorhand al acht tuineigenaren aangemeld en dat stemt mij blij.


Voor meer informatie:

https://www.operatiesteenbreek.nl https://www.debilt.nl/wonen-en-bouwen/projecten/operatie-steenbreek



 

Zin in tuin! 

 

bottom of page