Tuinonderhoud

Kringlooptuinieren

Snoeihout, grasmaaisel, afgevallen blad en ander tuinmateriaal kunt u heel goed verwerken in uw eigen tuin.

Mulchen

Door een laag van verhakseld (snoei)hout, bladafval of compost rondom planten en heesters of op een vrijgekomen stuk grond aan te brengen beschermt u de bodem tegen uitdroging en verdichting. Bovendien krijgt onkruid zo minder kans en beschermt u de wortels van vorstgevoelige vaste planten tegen kou. Ook het bodemleven is u dankbaar voor dit beschermlaagje. Allerlei klein bodemdieren als bacteriën en schimmels maar ook wormen, pissebedden en oorwurmen verwerken dit organisch materiaal tot humus. Ook creëert u schuil- en overwinteringsplekken voor insecten, spinnetjes en allerlei ander klein grut. Allemaal factoren die de gezondheid van uw planten ten goede komen.

Composteren

Tuinresten maar ook rauwe groenten en fruit zijn goed composteerbaar. Eenmaal verspreidt over de tuin levert de compost gratis plantenvoeding op en de kringloop in de tuin is weer gesloten. Afhankelijk van de ruimte die u hebt zijn er verschillende manieren mogelijk: een open composthoop of een composthoop in een bak, kuil of vat. NB: Een goede composthoop stinkt niet.

Heeft u de ruimte?

takkenril

Maak een takkenril of takkenwal. Stapel takken/snoeihout op tot een stevige wal. Houd de wal bij elkaar door verticale palen. Zo’n ril biedt het beschutting en nestgelegenheid aan vogels zoals heggemus, winterkoninkje en roodborstje en een overwinteringsplek voor kleine zoogdieren zoals padden en egels.

Voordelen op een rij:

Minder werk, minder tuinafval dus minder afvoer, gezonde bodem én gezonde planten, meer dierenleven, meer genieten : goed voor het milieu, de natuur en uzelf. Wilt u meer weten ? Neem gerust contact met mij op via telefoon of mail.

 

Tuinzinnig bezig zijn

Een tuin leeft en is dynamisch. Om uw tuin mooi en gezond te houden is altijd een vorm van onderhoud nodig. Tuinieren kan het hele jaar door, tenzij het vriest.

Sommige tuinklussen zijn echter wel seizoensgebonden. Herfst en winter zijn geschikte maanden om de tuin(beplanting) aan te passen of helemaal opnieuw in te richten.

Echte herfstklussen. Zaden oogsten. Vaste planten verjongen en vermeerderen. De grond is nog warm en voldoende vochtig zodat de planten snel zullen aarden. Ook: bollen poten!

Vanaf januari zullen de eerste bollen bloeien en kleur aan uw tuin geven. Bomen en struiken zijn in winterrust. Een prima tijdstip om ze te snoeien, te rooien of te verplanten. Ook nieuwe exemplaren ,een haag bijvoorbeeld, kunnen in deze maanden aangeplant worden.

sierui

sierui (Allium)


Groeit het tuinonderhoud u boven het hoofd, heeft u tijdgebrek of u wilt u wel van een natuurrijke tuin genieten maar u heeft helemaal geen groene vingers? Tuinzinnig neemt deze taak graag van u over.

Denk aan: snoeien, wieden, gras- en vijveronderhoud, grondverbetering, verplanten, planten verjongen en vermeerderen, aanplanten hagen en diervriendelijke beplanting. Ik gebruik geen gif.

U kunt ook samen met mij uw eigen tuin onderhouden. Ik geef uitleg en nuttige tips over bijvoorbeeld een gezonde bodem, verzorging van uw planten en snoeien. Leuk, leerzaam en het scheelt in de kosten.

Werkwijze

Onderhoud is maatwerk: afgestemd op de specifieke beplanting en uw wensen. De mogelijkheden zijn:

  • incidenteel
  • voor- en/of najaarsbeurt
  • jaarrond: wekelijks, maandelijks, per 6 weken, per kwartaal

Ik maak een onderhoudsplan zodat u weet wanneer ik wat ga doen. Ook andere wensen zijn mogelijk.

Tarieven

Onderhoudswerkzaamheden op uurbasis. De kosten bedragen € 37,50 exclusief 6% BTW. Eventuele afvoer en levering van tuinmateriaal tegen kostprijs.