top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermjvanlier

Eikenprocessierups

Wat kun je zelf doen

Vertroetel de natuurlijke vijanden van deze harige rups. Hoe meer van deze vijanden, hoe beter. Dit is een duurzame en structurele manier om de natuurlijke balans weer, enigszins, te herstellen.

Om welke dieren gaat het?

Koekoek, boomklever, kauw, kool-en pimpelmezen eten de rupsen. Vleermuizen eten de vlinders. Parasiterende insecten zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen, vleesetende wantsen, loopkevers en bepaalde sluipwespen, sluipvliegen en gaasvliegen.

Hoe?

Vergroen je tuin met gevarieerde beplanting. Hoog, laag, groenblijvend, bladverliezend met her en der stekels en doorns. Zorg voor kleur en geur vanaf de vroege lente tot en met de eerste vorst door bloeiende vaste planten, struiken en/of bomen (liefst met bessen/vruchten) te planten. Zet klimplanten tegen gevels en schuttingen en maak waar mogelijk, natuurlijke afscheidingen in de vorm van hagen. Gebruik ook inheemse soorten. Zorg voor water door een waterschaal of vijver. Zo creëer je voedsel en leef-, schuil- en nestplekken. Als extraatje kun je ook nestkasten voor vogels, insectenhotels en vleermuiskasten ophangen. Ruim je tuin niet op in de winter: laat uitgebloeide planten staan en afgestorven blad liggen. De zaden zijn voedsel en in het bladerdek (over)leven allerlei insecten (die ook weer voer zijn voor vogels). De plantenresten beschermen de bodem tegen uitdroging en kou en verworden tot humus.

De eikenprocessierups heeft het reuze naar zijn zin in Nederland en zal niet meer verdwijnen. Als alle tuineigenaren de biodiversiteit in hun tuin vergroten zal dat flink bijdragen aan het in toom houden van de komende populaties van de eikenprocessierups.

Bron: Nature Today, HEEM

Nest met restanten

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dahlia

bottom of page